Izgrađen 1985. godine
0

Na prodaju prvi američki stealth brod Sea Shadow

Klix.ba
Prvi stealth brod američke mornarice je napravljen osamdesetih godina u projektu vrijednom 190 miliona dolara, a sada se prodaje kao otpad. Posljednja ponuda iznosi nešto više od 100 hiljada dolara.

Stealth brod Sea Shadow je bio inspiracija za onaj koji je korišten u snimanju filma o Jamesu Bondu "Tommorrow Never Dies" 1997. godine. Njegova prodaja se vrši putem stranice slične eBayju.

No, onaj ko kupi brod neće moći ploviti, jer se plovilo teško 563 tone prodaje kao otpad.

Najveća ponuda za brod je trenutno 100.420 dolara, a aukcija se završava u četvrtak. Brod je izgrađen 1985. godine, ali javnost nije znala ništa o njemu sve do 1993. godine.

Sea Shadow može ploviti brzinom od 14 čvorova. Razvila ga je američka mornarica u saradnji sa agencijom ministarstva odbrane.

Vlasti su željele brod čuvati u muzeju, ali je ipak ponuđen na prodaju.

Oni koji žele učestvovati na aukciji moraju položiti 10.000 depozita. Izgradnja broda je počela 1982. godine i završen je u periodu od tri godine. Javnost nije znala za nejgovo postojanje do 1993. godine. Iz službe je povučen u septembru 2006. godine Brod Sea Shadow ima SWATH dizajn koji mu daju nevjerovatnu stabilnost čak i u lošim uslovima.

Brod je također korišten za testiranje različite tehnologije u realističnim morskimm uvjetima. U posljednjih nekoliko godina se nalazi na suhom doku. Aukcija završava 4. maja.