Ko želi ubiti Eva Moralesa?
0

Na Facebooku tražili ubicu za predsjednika

Sarajevo-x.com
Društveni website Facebook uklonio je grupu koja je podsticala prikupljanje novca za ubistvo bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, piše britanski Guardian.

Facebook grupa na španjolskom jeziku osnovana je u avgustu prošle godine, a zvanični naziv bio joj 'Globalni pokret za unajmljivanje ubice koji će smaknuti Eva Moralesa', a u opisu grupe stajalo je da članovi 'trebaju novac da bi nekog ohrabrili na taj čin'.

Hony Pierola, 20-godišnji Bolivijac koji je kreirao grupu izjavio je da nije mislio ništa loše i da je samo htio nasmijati ljude.

No, ipak grupa je okupila nemali broj od 8.069 članova čiji komentari su bili ispunjeni mržnjom i kršili pravila Facebooka zbog nedozvoljenog dijaloga i širenja mržnje, piše Guardian.

Da stvar bude gora, većina članova grupe bili su mladi ljudi ispod 30 godina.

Juan Evo Morales Aima (50) je bolivijski predsjednik i ljevičar, te vođa takozvanih bolivijskih kokalerosa (uzgajivača biljke koka), kao i vođa stranke MAS (pokreta za socijalizam).

Glasnogovornica Facebooka, Jaime Schopflin, rekla je da je ova grupa uklonjena odmah dok su nadležni saznali za nju, no mediji smatraju da bi kompanija koja ima 700 zaposlenih morala znati za ovakve stvari.