Tehnologija
0

MySpace u sjenci Facebooka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna od prvih društvenih mreža na internetu, MySpace, morat će da otpusti skoro polovinu zaposlenih širom svijeta, saopćeno je u utorak.

Bit će zatvoreno oko petsto radnih mesta u kompaniji, čiji je vlasnik poznati medijski magnat Rupert Murdoch odnosno njegova medijska kompanija "NewsCorporation", prenosi BBC.

Popularnost društvene mreže MySpace je opala jer je, čini se, izgubila trku za korisnike sa vodećom mrežom u ovoj oblasti Facebookom, koja trenutno ima tri puta više pretplatnika i koja je dostigla vrijednost od pedeset milijardi dolara (oko 35 milijardi eura).

Međutim, vijesti govore da problemi muče i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga jer je jednom sudu u San Franciscu dostavljen novi odštetni zahtjev protiv Facebooka.

Zahtjev su podnijela braća Cameron i Tyler Winklevoss koji tvrde da su oni izmislili Facebook, a da im je Zuckerberg kasnije oteo ideju i razvio je u najpopularniju globalnu mrežu za druženje putem interneta.

Osnivaču Facebooka prijeti još jedan zahtjev braće Winklevoss za milionskom odštetom za navodno autorstvo nad projektom koji je osvojio svijet.

Braća Winklevoss sada traže dodatno obeštećenje sudskim putem, pošto su već sklopili sa osnivačem Facebooka poravnanje u svoju korist od više miliona dolara prije dvije godine.

Facebook je osnovan 2004. i u rekordno kratkom vremenu broj njegovih korisnika je počeo da se mjeri milionima u svim dijelovima svijeta, što je također munjevito povećalo vrijednost kompanije.

Početkom ove godine, dvije velike banke iz SAD i Rusije su uplatile na račun Facebooka milijarde dolara čime je vrijednost kompanije dostigla čak pedeset milijardi.