Tehnologija
21

Muzički spot snimljen pomoću iPhonea, jedne aplikacije i posebnog oklopa

Klix.ba
Spot za pjesmu "Dark Waves", njemačkog muzičara Roberta Kocha, sniman je uz pomoć novog iPhonea 6S, vodootporne maske i aplikacije za uređivanje video snimaka. Rezultat je zaista zapanjujući.

Spot je sniman u priobalnim vodama Californije.

Kako je izjavio režiser Sven Dreesbach, kadrovi su nastali korištenjem sposobnosti uređaja da pravi usporene snimke sa 120 frameova u sekundi i u Full HD rezoluciji.

Kako bi telefon ostao suh u vodi korišteno je kućište kompanije Watershot, a što se tiče softvera korištena je aplikacija Filmic Pro koja dozvoljava editovanje videa direktno putem samog uređaja. Prema Dreesbachovim riječima, korištenje iPhonea umjesto skupe profesionalne kamere omogućilo im je veću fleksibilnost.

"Za ovakvu vrstu spotova kamera iPhonea je sasvim dovoljna. Da sam snimao profesionalnom kamerom bila bi potrebna dodatna oprema kao što je stativ, a bilo bi potrebno angažovati i dodatno pomoćno osoblje", objasnio je režiser spota.

Naime, snimanje niskobudžetnih spotova uz pomoć Appleovog smartphonea postao je trend.

Tako je za spot pjesme "Only One" koju izvodi Kanye West također korišten iPhone, kao i za spot pjesme "She Rules" koju izvodi Kate Nash.