Tehnologija
11

Muškarac napravio računar težak pola tone na kojem će igrati Tetris

Klix.ba
James Newman je napravio ogroman računar u dnevnoj sobi u svom bungalovu u Cambridgeu, na kojem planirati igrati Tetris.

Njegov megaprocesor na kojem je počeo raditi 2012. godine je dug deset, a širok dva metra. Izrada procesora, mikroprocesora i čipova Newmana je koštala blizu 46.000 eura. Ogromni računar sadrži 40.000 tranzistora i 10.000 LED svjetala, a težak je pola tone.

James je do sada koristio obične računare za igranje Tetrisa, a sada se čarima ove popularne igre može prepustiti na svom megaračunaru.

U video demonstraciji i opisu računara Newman ističe da nije lako igrati ovu igru. Ovaj inžinjer digitalne elektronike proces izrade počeo je prije četiri godine, a svoje znanje o tranzistorima želio je vizualizirati na mikroprocesorima.

"Možda je mašina na vašem stolu milion puta bolja od ove koju sam ja napravio, ali je moja mnogo ljepša", rekao je Newman za BBC.

Dodao je kako njegov megaračunar također ima 10.000 puta više LED dioda. On se nada da će megaprocesor koristiti kao obrazovni alat te tokom ljeta u svojoj kući namjerava organizirati dane otvorenih vrata za sve zainteresirane.

"Sumnjam da ću ga moći prodati. Moj san je odložiti ga u obrazovni institut ili muzej kako bi ljudi mogli naučiti nešto", rekao je on.