Novo tržište
0

FOTO+VIDEO / Murdoch predstavio prve novine samo za iPad

Sarajevo-x.com
Vlasnik News Corp. Rupert Murdoch predstavio je dnevne novine napravljene isključivo za iPad. Eksperimentalne novine nazvao je jednostavno The Daily, a već od srijede su dostupne u App Storeu.
Sedmična pretplata na The Daily iznosi 99 centi sedmično, odnosno 39,99 dolara za godinu dana, a korisnici će za taj novac dobiti interaktivne novine sa videoprilozima, mišljenjima, tračevima i rubrikama iz sporta i kulture.

The Daily, prve novine napravljene isključivo za iPad, Murdoch je predstavio u muzeju Guggenheim u New Yorku.

"Nova vremena zahtijevaju novo novinarstvo i nove servise napravljene i prilagođene novim uređajima. Naš je izazov uzeti najbolje od tradicionalnog novinarstva i spojiti ga sa savremenom tehnologijom", rekao je Murdoch na predstavljanju.

On je dodao kako je u porastu je broj dobro obrazovanih i sofisticiranih građana koji ne čitaju štampane novine i očekuju sadržaj prilagođen njihovim interesima.

"Naš je cilj informisati ljude, natjerati ih da misle, da se smiju te da učestvuju u današnjim izazovima", rekao je medijski moćnik.

Murdoch je u svoj novi medijski projekat uključio 100 novinara među kojima su neki od veterana američkog novinarstva.

The Daily je koštao 30 miliona dolara, a sedmični troškovi koštaju pola miliona dolara. Prema očekivanjima, najveći izbor prihoda u početnoj fazi bit će pretplate, a kasnije se očekuje učešće prihoda od reklama u visini od 50 posto.

U vlasništvu Murdocha su The Wall Street Journal, The Times i The Sunday Times, koji imaju pretplate na web-izdanja. The Daily se priključuje drugim novinama koje imaju aplikacije za iPad, uključujući Esquire, The New Yorker, Vanity Fair, Glamour, GQ i Wired.

Vezani članci