{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mozak majmuna pokreće ruku robota

S
29.5.2008. u 11:25
4
0
Mozak majmuna pokreće ruku robota
4
Mozak majmuna pokreće ruku robota
Majmuni su u stanju kontrolisati (tj. pomjerati) ekstremitete robota koristeći se snagom svojih misli, izvijestili su naučnici.
Nova istraživanja su pokazala da su životinje u stanju hraniti se koristeći protetske udove, koje kotrolišu uz pomoć moždanih aktivnosti.

Eksperiment se sastojao u tome što su male sonde, širine ljudske dlake, bile ubačene u majmunov primarni motorni korteks – dio mozga koji kontroliše kretnje.

Objavivši tekst u žurnalu "Nature", autori su izjavili da bi rezultati njihovog rada mogli u mogome pomoći paralizovanim i osobama sa raznim vrstama amputacija.

Glavni istraživač dr. Andrew Schwartz sa Univerziteta u Pittsburghu je izjavio da istraživači počinju shvatati način na koji mozak djeluju koristeći se posebnom tehnologijom koja djeluje na principu rada moždane aktivnosti.

“Što više razumijemo mozak, više ćemo biti u mogućnosti tretirati širok opseg oboljenja mozga, od Parkinsonove bolesti i paralize pa do eventualno Alzheimerove bolesti i mentalnih oboljenja.

Sa sondama ubačenim u motorni korteks, kompjuterski softver je iskorišten kako bi dešifrovao moždane električne impulse i preveo ih u pokrete posredstvom ruke robota.

Ekstremitet je bio pripojen kao ljudska ruka i sastojao se od “hvataljke” koja je imitirala pokrete ruke.

Nakon treniranja, dva majmuna – čije su ruke bile zavezane – su uspjeli koristiti protetičke udove kako bi se nahranili marshmallowom i djelićima voća. Istraživači su izjavili da su njihovi pokreti bili fluidni i prirodni.Majmuni su bili u stanju koristiti se mozgom i kontinuirano mijenjati brzinu i smjer ruke i hvataljke. Istraživanja su pokazala da su se majmuni odnosili prema rukama robota kao prema dijelovima svoga tijela. Uspješnost eksperimenta je ocijenjena sa 61%, prenosi BBC.

Dr. Schwartz je izjavio da je istraživanje demonstriralo visok nivo preciznosti, vještine i sposobnosti učenja.

“Majmun uči najprije promatrajući pokret, koji aktivira moždane ćelije i koji njemu daje osjećaj da on sam pokrete izaziva. Mnogo nalikuje sportskom treningu, gdje treneri uče atletičare da najprije zamisle kako izvode pokrete koje žele izvesti”, zaključio je dr. Schwartz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: