Dvostruka korist
29

Montreal pravi mostove od recikliranih staklenih flaša

D. B.
Kanadski grad Montreal dobit će dva mosta napravljena od recikliranih staklenih flaša.

Vlasti u Montrealu tvrde da se radi o prvom ovakvom projektu na svijetu u kojem će se iskoristiti 70.000 staklenih flaša kako bi se naravila dva mosta na otoku Nuns. Ovi mostovi će zamijeniti dva postojeća nadvožnjaka.

Kanadski projekt je fantastičan pokazatelj kako treba razmišljati "izvan kutije" kada je riječ o reciklaži, arhitekturi i inžinjerstvu.

Montreal već pokušava smanjiti efekte klimatskih promjena tako što koristi prah od staklenih flaša za pločnike još od 2011. godine.

Vodeći dizajner i inžinjer projekta Etienne Cantin Bellemare je rekao za MTL Blog da je inspiracija projekta bilo istraživanje koje je proveo Univerzitet Sherbrooke, a koje se fokusiralo na "stakleni beton ultra visokih performansi".

Bellemare i njegove kolege su proučavali mogućnost korištenja praha staklenih flaša u većim razmjerima, a mostovi su prvi takav projekt.

Tako će se za izgradnju mostova pomiješati prah 70.000 staklenih flaša vina sa 40.000 kg cementa te će se od te mješavine praviti msotovi. Ukupno, dva mosta će sadržavati oko 10 posto recikliranog stakla, a to je dobro za okolinu i za čvrstoću mostova.

"Korištenjem staklenog praha će povećati izdržljivost betona kada je riječ o smrzavanju i posipanju soli. Beton će biti malo čvršći", kazao je Bellemare.

Jedan od mostova će biti završen u narednim sedmicama, a izgradnja drugog počet će u aprilu 2021. godine te će trajati šest mjeseci.