Nije im lako
8

Moderatori sadržaja na Facebooku i YouTubeu pate od PTSP-a

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bivši moderator Facebooka priznao da spava s pištoljem pored glave nakon uznemirujućih prizora kojima je svjedočio.

Moderatori internetskih sadržaja osobe su zadužene za provjeru bilo čega što korisnik Facebooka, YouTubea ili druge društvene mreže želi na njih postaviti. Njihov je zadatak procijeniti je li određeni sadržaj u skladu s pravilima te platforme, a samim tim i može li biti objavljen.

Zbog velike količine uznemirujućeg sadržaja, moderatori će ubuduće morati pismenim putem potvrditi jesu li svjesni rizika od posttraumatskog stresnog poremećaja koji ovaj posao predstavlja, prenosi BBC.

Ovu je odluku donijela firma Accenture koja platformama poput Facebooka i YouTubea pruža usluge nadzora sadržaja. Oni će kako od budućih, tako i od sadašnjih moderatora tražiti pismenu saglasnost da su svjesni da će pojedini sadržaji koje pregledaju biti uznemirujući i da mogu utjecati na njihovo mentalno zdravlje.

Firma Accenture odlučila se na ovaj korak nakon što je većina bivših zaposlenih iz Evrope i Sjeverne Amerike tužila Facebook zbog niza mentalnih oboljenja koja trpe kao posljedicu sadržaja koje su pregledali.

Ni Facebook ni Google, koji posjeduje YouTube, još nisu izdali saopćenja povodom sadržaja pismene saglasnosti, ali obje kompanije ističu da je nužno pružiti psihološku potporu moderatorima.

Ovaj novi obrazac moderatore će uputiti na službu za psihološku podršku i wellness trenera, ali će biti navedeno da se za profesionalnu pomoć i dijagnosticiranje poremećaja moraju obratiti stručnoj osobi.

Posttraumatski stresni poremećaj sve je učestaliji kod ljudi koji se bave ovim nimalo naivnim poslom, a prošle godine je, čak, osvanuo izvještaj koji svjedoči o moderatoru s Facebooka koji zbog pretrpljene traume spava s pištoljem pored glave.