3D motocikli
453

Model studenata iz Sarajeva u reklami najpoznatije fime za razvoj softwera za 3D modeliranje

Klix.ba
Kao mnogo puta do sada još jednom se pokazalo da Bosna i Hercegovina ima itekako sposobne i ambiciozne mlade ljude.

Nakon što su između tri miliona inžinjera, na stranici www.grabcad.com, iz raznih dijelova svijeta, proglašeni za najbolji tim inžinjera koji je radio na jednom projektu u 2015. godini, studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu dobili su još jednu potvrdu kvalitete svog rada.

Najpoznatija firma za razvoj softwera za 3D modeliranje, francuska firma Dessault systemes otkupila je pravo na korištenje 3D modela motocikla sarajevskih studenata u reklami za novu verziju svog softwera SIMULIA.

SIMULIA je softwer baziran na ABAQUS-u i služi za provođenje raznih vrsta inžinjerskih analiza kao što su naponsko deformaciona analiza, dinamička analiza, analiza vlastitih frekvencija itd.

Projekat je podrazumjevao razvoj konceptualnog dizajna motocikla i njegovo 3D modeliranje. U sklopu projekta razvijeno je oko 2500 pojedinačnih dijelova motocikla, a trajao je skoro dvije godine. U projektu su učestvovali studenti: Matej Pezer, Asim Ćosić, Adnan Tiro, Arnel Hero, Admir Šupić i Adnan Šupić.

"Poruka drugim studentima tehničkih fakulteta je da ne čekaju da ih neko zaposli, nego da sami sebi stvore radno mjesto.Posla u današnjem svijetu inžinjerstva ima jako puno i sve je dostupno putem interneta i freelanceing stranica", poručuju studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu.