Klix.ba u Berlinu
7

Mobiteli, laptopi, smart naočale: Ovo su proizvodi Huaweija kojih još nema na našem tržištu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kineska tehnološka kompanija Huawei danas je svojim predstavljanjem 5G čipa Kirin 990 otvorila sajam IFA Berlin 2019, a reporter portala Klix.ba posjetio je njihov štand.

Na današnjem predstavljanju CEO Huaweija Richard Yu osim Kirin 990 5G čipa zvanično je predstavio i Huawei smart naočale, Smart Home sistem, Huawei Freebuds 3, nove boje Huawei P30 uređaja kao i Android 10 i EMUI 10 nadogradnju softwarea na P30 i P30 Pro uređajima koji donosi brojne novitete.

Na izložbenom štandu Huaweija u Berlinu predstavljene su svi njihovi proizvodi od eksternih punjača za baterije do Huawei MateBook X Pro laptopa koji još uvijek nije dostupan na tržištu Balkana. Radi se o laptopu kojeg pokreće i7 procesor osme generacije, a dolazi sa 8 ili 16 GB rama. Za grafiku je zadužena nVidia DDR5, dok je displej veličine 13.9'' rezolucije 3000x2000 s touchscreenom.

Osim laptopa, novih P30 uređaja i svega onog što je danas predstavljeno na zvaničnom otvorenju u Berlinu zatekli smo i izložbeni model Huawei Nova 5T koja bi na tržište Balkana trebala stići narednih mjeseci.

Radi se o mobilnom telefonu displeja veličine 6,26'' koji pokreće Kirin 980 čipset. Opremljen je sa pet AI kamera, od čega glavna ima 48 megapixela. Ultra široka kamera ima 16 megapixela, 2 megapixela imaju bokeh i macro kamera, dok prednja selfie kamera ima 32 megapixela.