|

Mobilna aplikacija o porođaju s ciljem smanjenja broja smrtih slučajeva majki i beba

Mobilna aplikacija o porođaju s ciljem smanjenja broja smrtih slučajeva majki i beba
2
A
Anadolija
27.12.2015. u 14:54
3
komentara
2

dijeljenja
Mobilna aplikacija o porođaju s ciljem smanjenja broja smrtih slučajeva majki i beba
Razvojem tehnologije i ekspanzije mobilnih aplikacija u svijetu osmišljena je i aplikacija kojom se nastoji suzbiti broj majki i djece koja gube život na porođaju.
Aplikaciju je razvila Fondacija za materinstvo Univerziteta Jugoistočne Danske i Univerziteta u Kopenhagenu a namijenjena je zdravstvenim radnicima koji se suočavaju sa komplikovanim trudnoćama i porođajima.

Animiranim videom aplikacija predstavlja vodič i detaljna upustva u slučajevima hipertenzije u trudnoći i slučajevima sepse. Također, uputama "korak po korak" objašnjen je proces ručnog uklanjanja posteljice, reanimacije novorođenčadi i prevenciju infekcija.

Aplikacija je osmišljena na osnovu kliničkih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te dizajnirana kako bi spriječila smrt kod majki, najviše zbog teških krvarenja i infekcije.

Aplikacija je, prema riječima izvršne direktorice Fondacije Anne Frellsen, najviše usmjerena ka zdravstvenim radnicima koji su "na periferiji zdravstvenog sistema" i koji djeluju u udaljenim područjima.

Prema njenim riječima, aplikacija je kontrolisano testirana u Etiopiji u 78 zdravstvenih ustanova gdje je ustanovljeno kako se sposobnost ljekara za rukovanje prilikom porođajnih krvarenja i reanimacije novorođenčadi - udvostručila tokom 12 mjeseci korištenjem aplikacije. 

Iz Fondacije ističu kako im je cilj plasirati aplikaciju u Subsaharskoj Africi na lokalnim jezicima uz pomoć državnih vlada i nevladinih organizacija.  
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...