Još nepoznat uzrok smrti
0

Mladi osnivač Diaspore Ilya Zhitomirskiy nađen mrtav

Sarajevo-x.com
Ilya Zhitomirskiy
Ilya Zhitomirskiy
Mladi suosnivač društvene mreže Diaspora, Ilya Zhitomirskiy pronađen je mrtav. Zhitomirskiy (22) je bio student Univerziteta u New Yorku i još nije poznat uzrok njegove smrti.

Zhitomirskiy je sa prijateljima sa fakulteta, Danijem Grippijem, Maxwellom Salzbergom i Raphaelom Sofaerom, razvio je društvenu mrežu drugačijeg principa od svih dosadašnjih mreža zbog kontrole svoje privatnosti koju bi korisnici imali.

Prijatelji i saradnici bili su šokirani kada su čuli da je IIya mrtav. Više hiljada tweetova je bilo o tome koliko je zajednica online inovatora izgubila njegovim preranim odlaskom.

IIya je sa svojim prijateljima sakupio 200.000 dolara i objavili su u aprilu 2010. da će napraviti nešto novo, tako je započeo projekt Diaspora, prenose američki mediji.

Online sistem sakupljanja sredstava Kickstarter, koji su oni koristili, inspirisao je čak i Marka Zuckerberga da im donira sredstva. U novembru prošle godine su objavili pilot verziju nove platforme, a ove godine se očekivao krajnji rezultat.

"Podržavam ovakve inicijative i pomalo vidim sebe u svemu ovome. Uvijek kada postoji neka ideja treba je pokušati razviti", rekao je tada Zuckerberg.