'Najigranija' računarska igra
0

Minesweeper pobijedio Tetris i World of Warcraft

Sarajevo-x.com
Najpopularnija ili bolje reći 'najigranija' igra svih vremena nije World of Warcraft, Tetris ili The Sims, piše portal Techradar. Računarska igra na koju su ljudi potrošili najviše vremena definitivno je Minesweeper, igra koja datira još iz davne 1990. godine.

Minesweeper se nalazi u svakom Windows operativnom sistemu i poznata je svakom korisniku Windowsa.

Na početku igre dana je pravougaona tablica određene dimenzije. Iza svakog polja tablice može se nalaziti mina, a cilj igre je otkriti sve postavljene mine i pri tome, naravno, "ne nagaziti" na minirano polje, već ga označiti.

Dakle, igrač bira i otkriva polje. Ako je polje minirano, tj. na njemu se nalazi mina, igrač gubi i igra prestaje. U suprotnom, igra se dalje nastavlja. Otvoreno polje iza kojeg nije mina sadrži broj od 0 do 8 koji predstavlja ukupan broj mina u osam susjednih kvadratića.

Igru su osmislili Robert Donner i Curt Johnson, a tokom godina se nije puno izmijenila.

Godine 2001. italijanska organizacija 'International Campaign to Ban Winmine' izarazila je žestoko protivljenje igri Minesweeper zbog 'vrijeđanja žrtava mina i onih koji se bave čišćenjem tla od mina'.

Čak su kreirali i svoju igru Flower Power koja se igra po istom principu samo su mine zamijenjene cvjetovima. Microsoft je usvojio ovaj prijedlog te Windows Vista danas nudi opciju igranja 'cvjetnog' Minesweepera.