Ugrožena sigurnost
14

Milioni smartphonea s Androidom izloženi hakerima

Klix.ba
Grupa istraživača je ustanovila da stotine aplikacija dostupnih na Google Playju imaju "sigurnosni propust" koji omogućava hakerima da ukradu podatke miliona korisnika smartphonea s operativnim sistemom Android.

Analize su pokazale da problem leži u aplikacijama koje kreiraju otvorene portove na mobitelima, kao što je aplikacija WiFi File Transfer. To je poznat problem kod kompjutera, ali ranije nije sistematski proučavan kada je riječ o smartphoneima. Tim sa Univerziteta Michigan je koristio posebne alate za skeniranje 24.000 aplikacija, a pronađeno je 410 potencijalno ranjivih aplikacija od kojih je najmanje jedna preuzeta više miliona puta. Manuelnim provjerama je utvrđano da je 57 od 410 aplikacija zaista ranjivo, a tim istraživača je obavio i nekoliko demonstracija različitih napada te pokazao kolika opasnost zaista prijeti korisnicima uređaja s Androidom.

Pomenuti broj aplikacija širom otvara vrata hakerima. Kompanija Google, kojoj pripada operativni sistem Android, zasad se nije oglasila.

Dobra vijest je to što postoji lagano rješenje problema, a to je brisanje rizičnih aplikacija.