Još jedan propust
0

Milioni šifri korisnika Instagrama dostupni svim uposlenicima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kompanija Facebook priznala je da su milioni šifri korisnika Instagrama izloženi na njihovim serverima. Otkriveno je kako su šifre pohranjene u običnom tekstu i dostupne 20.000 Facebookovih uposlenika koji ih mogu iskoristiti u bilo kojem trenutku.

Objavili su kako su obavljanjem sigurnosnog nadzora utvrdili kako je 600 miliona šifri pohranjeno u formatu koji se može pročitati. Facebook je kazao kako će obavijestiti korisnike o ovom problemu, kao što su to činilii ranije.

"Istragom je utvrđeno da pohranjene šifre nisu interno zloupotrijebljene ili neadekvatno iskorištene za pristup", rekao je potpredsjednik odsjeka inžinjerstva i sigurnosti u Facebooku Pedro Canahuati.

Istraživači su otkrili kako ovaj način pohrane datira još iz 2012. godine, a kompanija ga je uočila tek u januaru prošle godine. Ovo je samo jedan u nizu propusta zbog kojih se Facebook našao na udaru u prošloj godini.

U srijedu su priznali kako su nenamjerno postavili email kontakte 1,5 miliona novih korisnika na društvene mreže od maja 2016. godine. Na kraju su ih izbrisali.