Tehnologija
0

Milion dekodiranih iPhonea u svijetu

Sarajevo-x.com
Približno 20 posto prodanih iPhonea u 2007. trenutno radi na neautorizovanim bežičnim mrežama, tvrdi Theregister.co.uk. Broj dekodiranih sprava do sada iznosi jedan milion, a većinom su prisutne u zemljama u kojima se iPhone ne prodaje.

Većina dekodiranih iPhonea koji su prisutni u zemljama u kojima prodaja te sprave još nije počela, dolazi iz SAD-a gdje je cijena iPhonea niska.

AT&T, američka kompanija koja se bavi uslugama lokalnog i međunarodnog telefonskog saobraćaja, bežičnog i DSL interneta, izvještava da je do kraja godine detektovala oko dva miliona iPhonea u svojoj mreži.

U isto vrijeme, američka kompanija Apple koja je i napravila iPhone izjavljuje da je iPhone prodat u 3,75 miliona komada, te kada se uzme u obzir broj prodatih iPhonea u Evropi i Americi, postavlja se pitanje šta se desilo sa 1,45 miliona sprava.

Postoje dva odgovora na ovo pitanje, a to je da se neprodani iPhonei drže u skladištima ili da su dekodirani, što i nije nemoguće, jer su na Internetu dostupne upute kako zaobići sigurnosna ograničenja iPhonea.