Velike promjene
13

Microsoftov Notepad nakon dugo vremena dobija update

Klix.ba
Kompanija Microsoft ima dobre vijesti za one koji još uvijek koriste njen Windows Notepad, a to je nadolazeći update nakon dugo vremena.

Microsoft je saopćio da će sljedeći update za Windows 10 donijeti i velike promjene i poboljšanja za Notepad. Za to su djelomično zaslužni i korisnici, čija je mišljenja i zahtjeve kompanija uvažila. Jedna od novih opcija je brisanje cijele riječi kombinacijom dugmadi Ctrl i Backspace.

Update za Notepad dolazi nakon updatea Microsoftovog Officea iz prošlog mjeseca, a korisnicima će biti dostupan do kraja godine.

Notepad je posljednji put updateom riješio problem s fajlovima koji potiču s drugih operativnih sistema, ali se osim toga nije mnogo mijenjao otkako je uveden u upotrebu prije 33 godine. Nadolazeći update će učiniti platformu kompatibilnom s većim fajlovima te će poboljšati funkciju find-and-replace. Notepad će dobiti i opciju zumiranja teksta, koja će se obavljati pritiskom na dugmad Ctrl +, plus ili minus, odnosno pritiskom na Ctrl i korištenjem miša za zumiranje.

Također, Notepad će prikazivati linije koje ne zauzimaju ekran u potpunosti.