Nakon Androida
35

Microsoftov Copilot AI chatbot dostupan i na iOS-u

D. B.
Microsoft je prije nekoliko dana lansirao aplikaciju za svoj chatbot Copilot namijenjenu uređajima s operativnim sistemom Android, a sada je stigla i verzija za uređaje koji koriste Appleov iOS.

Baš kao što je slučaj s Copilotom za desktopu, ali i drugim AI chatbotima poput ChatGPT-a, korisnik može unijeti pitanje o nečemu što ga interesuje, nakon čega će dobiti odgovore koje kreira umjetna inteligencija. Copilot će ponuditi odgovore zasnovane na OpenAI GPT-4, najnovijem velikom jezičkom modelu Microsofta. Besplatnu verziju ChatGPT-a pokreće stariji ChatGPT-3.5 jezički model, dok se za pristup novijem modelu potrebno pretplatiti na ChatGPT Plus.

Pored toga, Copilot za iOS ima mogućnost da pretvori riječi u slike. Tu posebnu funkciju pokreće OpenAI-jev DALL-E 3 text-to-image AI sistem, za koji je kompanija ranije rekla da je "znatno bolji" u mogućnosti da "razumije" koji konačni "rezultat" korisnik želi dobiti tekstualnim upitom. DALL-E 3 je dizajniran da bude bolji u prikazivanju elemenata s kojima su njegovi prethodnici imali problema, kao što su ljudske ruke.

Ovo je najnoviji Copilot proizvod koji je Microsoft plasirao na tržište otkako je preimenovao Bing Chat. Kompanija je donijela Copilot na operativne sisteme Windows 10 i Windows 11, čime je AI chatbot postao dostupan na oko milijardu uređaja. Novim aplikacijama Microsoft širi Copilotov doseg još dalje, posebno zbog činjenice da su aplikacije dostupne potpuno besplatno.