Dostupan na Play Storeu
18

Microsoftov asistent Copilot AI stigao na Android

D. B.
Microsoftov AI chatbot Copilot, koji korisniku može pomoći u svemu, od pisanja emaila do kodiranja, odsad je dostupan na uređajima s operativnim sistemom Android.

Copilot pokreću GPT-4 i DALL-E 3, najnoviji modeli kompanije OpenAI, a može se koristiti za stvaranje fotografija iz jednostavnih tekstualnih opisa i zahtjeva. Aplikacija je dostupna putem Google Play Storea i besplatna je za preuzimanje. Također, uopće nije potrebno posjedovati Microsoftov nalog za prijavljivanje.

Uvođenje mobilne verzije Microsoftovog chatbota Copilot, ranije poznatog pod imenom Bing Chat, bilo je tiho i bez zvanične najave, što je suprotno dolasku Bing Chata na mobilne uređaje. Nova aplikacija Copilot je lansirana ranije ovog mjeseca, korisnici društvene mreže X su je uočili na Play Storeu, no još uvijek nije dostupna za uređaje s operativnim sistemom iOS i zasad nema nikakvih zvaničnih obećanja o njenom dolasku.

Copilot namijenjen mobilnim uređajima je očekivan Microsoftov potez. Prethodno je plasiran na Windows 10 nakon što je stigao u Edge, Microsoft 365 proizvode i na Windows 11. Zahvaljujući tome danas postoji dodatnih milijardu uređaja koji mogu koristiti ovaj AI asistent, a to je jasan signal iz Microsofta da radi na ekspanziji. Microsoft je nedavno nadogradio Copilot te dodao mogućnost sumiranja videa i funkciju kreiranja pjesama.