Nakon ogromnih kazni
61

Microsoft u cijelom svijetu odvaja Teams i Office

D. B.
Kompanija Microsoft je saopćila da odvaja aplikaciju Teams za poslovnu komunikaciju i videorazgovore od svog softvera Office 365 na globalnom nivou.

Microsoft je odvojio svoja dva proizvoda u Evropi prošle godine jer mu je prijetila kazna regulatora. Teams je dodan u Office 2017. godine, no Evropska komisija je počela istraživati ovaj potez nakon žalbe Slacka 2020. godine.

Glasnogovornik Microsofta je za BBC rekao da će ovaj novi potez "osigurati jasnoću za klijente" te da predstavlja "odgovor na povratne informacije iz Evropske komisije nudeći multinacionalnim kompanijama više fleksibilnosti kada žele standardizirati kupovinu u različitim geografskim područjima".

Microsoft je otkrio i da će Teams Standalone koštati 5,25 dolara za nove kupce.

Još uvijek nije jasno da li će odluka o razdvajanju Teamsa i Officea biti dovoljna da se izbjegnu optužbe Evropske unije koje se odnose na monopol.

U protekloj deceniji je Microsoft dobio 2,2 milijarde eura kazni zbog povezivanja ili spajanja dva ili više proizvoda. Proglašen je krivim za kršenje antimonopolskih propisa te mu prijeti kazna u iznosu od 10 posto njegovog globalnog godišnjeg prometa.

Godine 1998. je Američko ministarstvo pravde tužilo Microsoft zbog korištenja dominacije platforme Windows za gušenje konkurencije rivalskih web pretraživača. Od tada je kompanija olabavila kontrolu nad onim što bi proizvođači softvera mogli instalirati na svoje proizvode, što je rezultiralo rastom popularnosti rivalskih internet browsera.

Nakon što je Teams odvojen od Microsofta 365 i Office Suitesa u Evropi u oktobru prošle godine, platforma je zabilježila malu promjenu veličine svoje bate korisnika.

Reuters navodi da je Microsoftova mobilna aplikacija Teams zadržala jednak nivo mjesečno aktivnih korisnika u prva tri mjeseca 2024. godine u poređenju s prethodnim kvartalom.