Tehnologija
0

Microsoft style: High-tech stolić za kafu

Sarajevo-x.com
Microsoft će danas predstaviti "Microsoft Surface" kompjuter koji svojim izgledom podsjeća na stolić za kafu. Ipak, vjerujemo da bi ponosni vlasnik jednog ovakvog "stolića" otkinuo obje ruke onome ko bi pokušao spustiti šolju sa kafom na to čudo tehnologije i inovativnog interfejsa.

Kompanija iz Redmonda tvrdi da će "Microsoft Surface" predstaviti jedinstveni kompjuteru u obliku stolića za kafu, koji će učiniti da dosadna, često ružnim stolnjakom prekrivena površina stola dobije novu dimenziju. Omogućit će jedinstvenu interakciju svih formi digitalnog sadržaja kroz pokrete, dodir i stavljanjem predmeta na njega.

[SLIKA]1[/SLIKA]Da bi se radilo na čudu zvanom "Microsoft Surface" ne trebaju vam miš i tastatura. Inovativni interfejs znači da kompjuter reaguje na dodir vaših prstiju. U Microsoftovoj izjavi stoji da je svrha "Surfacea" da bude nov način interakcije između ljudi i kompjutera. Njegov 30-inčni display omogućava da na njemu radi više osoba istovremeno.

"Na ovo gledamo kao na multimilijardersku priliku te je u našoj viziji budućnosti ovakav način korištenja računara prevladava. Krećemo od ovakvih stolova pa do većih površina, kao što su šankovi i ogledala", izjavio je Steve Ballmer.

"Potrošači sada imaju sasvim novi način pristupa informacijama koji će pretvoriti svakodnevne zadatke u ugodno iskustvo", dodao je Pete Thompson, direktor "Microsoft Surface Computinga".

[SLIKA]3[/SLIKA]"Microsoft Surface" ima mogućnost da prepozna čvrste objekte. Recimo kada bi u restoranu spustili vinsku čašu na površinu, dobili biste informacije o svim vinima koja restoran nudi. Dobili biste slike vinograda iz kojeg ta vina dolaze te preporuku za večeru koja se savršeno slaže uz vino koje ste izabrali.

Microsoft će sam proizvoditi ove jedinstvene kompjutere te ih u početku prodavati korporativnim kompanijama. U novembru će prva pošiljka krenuti u prodaju, kada će "Surface" svoje mjesto naći u hotelima Sheraton, Harrah kasinima, T-Mobile prodavnicama i restoranima širom Amerike.

Cijena "Microsoft Surfacea" u početku će se kretati između 5.000 i 10.000 dolara, no u Microsoftu vjeruju da će cijena pasti na nivo prosječnog kupca za tri do pet godina. Do tada bi ovi jedinstveni računari trebali imati više oblika i veličina.

microsoft.com/surface