Tehnologija
0

Microsoft povukao svoju ponudu za kupovinu Yahoo-a

Sarajevo-x.com
Američki informatički div Microsoft povukao je svoju ponudu od 42,3 milijarde američkih dolara za kupovinu internet kompanije Yahoo. Microsoft je tako odustao od pokušaja kupovine oslabljene internet ikone i pokušaja da sustigne Google, lidera u internet pretraživanju i oglašavanju.

Odluka je stigla nakon što pregovori između ove dvije kompanije nisu rezultirali dogovorom oko cijene preuzimanja Yahooa.

Izvori bliski Yahoou javljaju da su pregovori završeni kada su osnivači Yahooa, Jerry Yang and David Filo, otputovali u Seattle da bi se susreli sa Microsoftovim direktorom Steveom Ballmerom i Kevinom Johnsonom, osobom zaduženom za Microsoftovu diviziju za online usluge.

"Očigledno dogovora neće biti", napisao je Ballmer u pismu Yangu u subotu.

Microsoft je bio spreman ponuditi 47,5 milijardi dolara, ili 33 dolara po dionici, tj. cijenu veću od njene sadašnje vrijednosti od 29,40 dolara. Ali, Yahoov upravi odbor zahtijevao je najmanje 53 milijarde dolara, ili 37 dolara po dionici. Ta ponuda bi gotovo udvostručila početnu cijenu Yahoove dionice od 19,18 dolara kada je prije tri mjeseca prvi put Microsoft objavio da želi kupiti Yahoo.