Sigurnosna prijetnja
25

Microsoft potvrdio da su ruski hakeri napali više od 40 organizacija u svijetu

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Microsoft je prijavio da je više od 40 organizacija, njegovih kupaca širom svijeta, ove sedmice na meti sumnjive ruske hakerske kampanje.

Iz tehnološke kompanije su izvijestili da se 80 posto tih organizacija nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, dok su ostale iz Kanade, Meksika, Belgije, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Sigurno je da će broj žrtava hakera i dalje rasti i širiti se", rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith, koji je dodao da je kompanija obavijestila pogođene kompanije o ovom problemu.

U Microsoftovoj analizi navodi se da je ruska hakerska kampanja tajno provedena kroz nezavisni softver program koji je kompanijama prodala firma za IT upravljanje pod nazivom SolarWinds.

Softver s kojim je isporučen sumnjivi ruski malware, SolarWinds Orion, ima čak 18.000 globalnih kupaca, uključujući vladine agencije, privatne kompanije i druge organizacije. Microsoft je rekao da je napad "zahvatio mnoge glavne nacionalne prijestolnice izvan Rusije".

"Nažalost, ovo je širok i uspješan napad zasnovan na špijunaži, kako povjerljivih informacija američke vlade, tako i tehnoloških alata koje kompanije koriste za njihovu zaštitu", napisao je Smith.

Ruski hakerski napad navodno je i dalje u toku, a timovi za cyber sigurnost u javnom i privatnom sektoru, uključujući Microsoft, aktivno istražuju kako da ga zaustave.