Čeka se Sony
0

Microsoft postigao desetogodišnji dogovor s Nintendom za igru Call of Duty

D. B.
Kompanija Microsoft je postigla dogovor s Nintendom prema kojem će igra Call of Duty biti dostupna na Nintendovim konzolama ukoliko se realizuje kupovina kompanije Activision Blizzard.

Riječ je o dogovoru slične dužine koji je Microsoft ponudio Sonyju, a proizvođač konzole Xbox se također obavezao da će ponuditi nove verzije igre Call of Duty na Steamu u isto vrijeme kada one budu dostupne za Xbox.

Dogovor predstavlja jasan pritisan na Sony da prihvati sličnu ponudu, a u toj situaciji se našao samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Microsofta Brad Smith kazao da se Sony istakao kao "najglasniji protivnik" Microsoftove kupovine Activisiona za 68,7 milijardi dolara te da da je kompanija "uzbuđena zbog toga kao što je Blockbuster bio zbog uspona Netflixa".

Microsoft je ranije ove sedmice potvrdio da je ponudio Sonyju desetogodišnji ugovor kako bi nove Call of Duty igre i dalje bile dostupne na PlayStationu i to istog dana kada igra stigne na Xbox. U međuvremenu regulatori provode kontrolu Microsoftovog plana za kupovinu Activision Blizzarda.

"Kad god Sony bude spreman za razgovor, rado ćemo sklopiti desetogodišnji ugovor i za PlayStation", poručio je Smith putem Twittera.

Direktor Microsoft Gaminga Phil Spencer je potvrdio dogovor s kompanijama Nintendo i Valve.

Međutim, izvještaji govore da Federalna komisija za trgovinu pripremaju potencijalni pravni izazov koji će spriječiti Microsoft da kupi Activision. Microsoft je pod nadzorom EU i britanse Uprave za konkurenciju i tržišta (CMA). Međutim, u Microsoftu nisu zabrinuti zbog CMA te tvrde da "usvaja Sonyjeve žalbe bez razmatranja potencijalne štete za potrošače".

S druge strane, Sony je regulatorima jasno dao do znanja da je zabrinut za budućnost igre Call of Duty. Kompanija je ponudu Microsofta da zadrži Call of Duty na PlayStationu "još nekoliko godina" oznalio kao "neadekvatnu na mnogim nivoima".

Sony nije odgovorio na najnoviju ponudu Microsofta, a dužina dogovora dvije kompanije ne znači da će igra iznenada nestati s PlayStationa nakon deset godina.

"Ne radi se o tome da ćemo izmaknuti tlo pod nogama PlayStationu, nego ne postoji vječni ugovor", jasan je bio Spencer.

Vezani članci