Tehnologija
0

Microsoft plijeni servere cyber-kriminalaca

SRNA
Kompanija Microsoft saopštila je da je zaplijenila nekoliko servera koji su bili korišteni za krađu ličnih podataka i prevare u vezi sa online bankarskim uslugama, čime je poremećen rad jedne od najvećih mreža sofisticiranog cyber-kriminala.

Proizvođač softvera saopštio je da je njegova istražna grupa za cayber-kriminal preduzela pravne i tehničke korake protiv kriminalaca koji šire zlonamjerni softver poznat pod imenom Zeus.

Ovaj virus "regrutuje" kompjutere u takozvane bot-mreže, koje kradu lične podatke i lozinke i dostavljaju ih kriminalcima radi pristupa privatnim računima u bankama.

Ovu Microsoftovu jedinicu čini svjetski tim istražitelja, advokata, analitičara i ostalih specijalista za suzbijanje kriminala na internetu.

Prije godinu dana, oni su pomogli američkim vlastima da obore bot-mrežu po imenu Rustock, koja je bila jedan od najvećih prozvođača elektronske spam pošte.

Microsoft  je saopštio da današnja akcija nije nanijela fatalan udarac Zeusu, jer se on koristi za upravljanje bot-mrežama koje su ostale izvan domašaja ove operacije.

Kompanija navodi da je željela da naruši rad i infrastrukturu ove bot-mreže, sakupi podatke i identifikuje kriminalce, kao i da pronađe i spasi zaražene kompjutere.