|

Microsoft patentirao softver za praćenje ponašanja radnika

Microsoft patentirao softver za praćenje ponašanja radnika
0
S
Sarajevo-x.com
6.12.2011. u 20:23
18
komentara
0

dijeljenja
Microsoft patentirao softver za praćenje ponašanja radnika
Microsoft je patentirao kompjuterski sistem koji ima mogućnost da prati ponašanje zaposlenika i ocjenjuje njihovo ponašanje.
Jedan od primjera jeste kada radite, a jedan od uposlenika stalno prekida kolege u razgovoru, softver će to prepoznati i negativno ocijeniti, sistem će prepoznati i kolegu koji stalno signalizira ostalima da je šef u prostoriji.

Ovakve i slične ocjene pomogle bi nadređenima da ocijene rad svojih uposlenika ukoliko trebaju otpuštati radnike ili davati povišice. Sistem može pratiti riječi koje izgovarate, govora tijela, manire, dress code i slično.

Softver za praćenje uposlenika je za sada samo zaštićeni projekt, ali iz Microsofta nisu javili da li imaju namjeru nekom prodati program. Odavno postoji softver koji prate koje web-stranice posjećujete, prate e-mailove ili chatovanje među uposlenicima.

Međutim, Microsoftov sowtware bi praćenje uposlenika podigao na viši nivo i pratio uglavnom ponašanje radnika. Iz kompanije tvrde da smo mi već svakodnevno praćeni putem društvenih mreža ili online kupovine, a i industrija igrica odavno prati ponašanje ljudi koji vole igrice.

Iz Microsofta vjeruju da će uposlenici imati koristi od ovog programa, jer će moći napredovati kada pogledaju svoje ponašanje i vide ocjenu, prenosi LiveScience.com.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...