Tehnologija
0

Microsoft optužuje Google za monopol

Sarajevo-x.com
DoubleClick je kompanija koja je "rodila" online marketing. Od prošle sedmice je postala vlasništvo Googlea za 3,1 milijardu dolara. No za kupovinu nije bio zainteresovan samo Google već i Microsoft. Sada iz Microsofta optužuju Google za "monopol", jer ipak oni najbolje znaju šta je to i kako to ide.

Microsoft je bio veoma zainteresovan za akviziciju DoubleClicka te se iz nezvaničnih izvora doznaje da njihova ponuda nije prelazila dvije milijarde dolara.

Don Dodge, direktor poslovnog razvoja u Microsoftovom biznis timu, izjavio je da ih je Google premašio u plaćanju samo da bi ostali vodeća kompanija za online oglašavanje.

"DoubleClick je prije dvije godine, kada je izašao na tržište, javno procijenjen na nešto manje od milijardu dolara. Od tada prodana su dva odjela kompanije za 525 miliona dolara. Zašto je Google čekao dvije godine na kupovinu DoubleClicka i platio milijarde dolara više", pita se Dodge.

Nadalje, Microsoft sumnja u legalnost ovog dogovora. Potpredsjednik Upravnog odbora Microsofta, Brad Smith izdao je saopštenje koje se tiče Googleove kupovine DoubleClicka.

“Ova akvizicija budi zabrinutost što se tiče konkurencije i privatnosti koja proizlazi iz kombinovanja Googlea i DoubleClicka. Ovo udruživanje moglo bi rezultirati najvećom kontrolom nad distribucijom online marketinga i oglašavanja. Imali bi pristup velikom broju podataka o tome šta konzumenti rade na internetu i kako provode svoje vrijeme. Smatramo da ovaj slučaj zaslužuje da regulatorne agencije pobliže pogledaju ovu akviziciju te da omoguće konkurentno online oglašavanje."