Popularna aplikacija
0

Microsoft o kupovini TikToka: Radujemo se nastavku pregovora s Vladom SAD-a

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Microsoft tvrdi da je i dalje u pregovorima za potencijalnu kupovinu aplikacije TikTok, a nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio da će narediti oduzimanje aplikacije od vlasničke kompanije ByteDance.

Iz Microsofta su saopćili da je njihov izvršni direktor Satya Nadella razgovarao s Trumpom o kupovini aplikacije. Podsjetimo da američke diplomate već sedmicama izražavaju zabrinutost zbog kineske aplikacije tvrdeći da ona može predstavljati rizik po nacionalnu sigurnost SAD-a.

"Microsoft je posvećen kupovini TikToka pod uvjetom potpune sigurnosne provjere i odgovarajućih ekonomskih koristi za Sjedinjene Države, uključujući američku blagajnu. Tokom ovog procesa Microsoft se raduje nastavku dijaloga s Vladom SAD-a i predsjednikom", naveli su iz kompanije dodajući da će ubrzo započeti pregovore s ByteDanceom, javlja CNN.

Ugovorom između Microsofta i ByteDancea osiguralo bi se da američka kompanija upravlja TikTok uslugama u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Microsoft bi kao dio sporazuma osigurao da se svi privatni podaci američkih korisnika TikToka prenesu u SAD.

Podsjetimo da su već ranije iz ByteDance izvijestili da se podaci o američkim korisnicima TikToka čuvaju u Singapuru te da ne podliježu kineskim zakonima, kao što tvrde američke diplomate.

Microsoft ističe da će u svakom slučaju završiti pregovore s ByteDanceom do 15. septembra, a u cilju da korisnicima omogući sigurnu aplikaciju.

ByteDance nije komentarisao navode iz Microsofta, ali kineski startup je u ranijoj izjavi izvijestio da je oduvijek posvećen tome da postane globalna kompanija.