Zanimljiv uređaj
6

Microsoft najavio tablet s dva ekrana za 2020. godinu

D. B.
Kompanija Microsoft je zatvorila svoj događaj u srijedu najavom tablet kompjutera Surface Neo koji će imati dva sklopiva ekrana.

Tablet Surface Neo velične knjige će imati dva zasebna ekrana od Gorilla Glass stakla, svaki će biti debeo 5,6 mm te će sadržavati "najtanji LCD ikada proizveden". Surface Neo će imati i magnetnu Bluetooth tastaturu i olovku, a ove komponente će se puniti bežičnim putem.

Šarka koja će omogućiti okretanje pod uglom od 360 stepeni će omogućiti niz različitih kombinacija pa će se Neo moći koristiti kao tablet ili laptop, a bit će ga lakše nositi nego Surface.

Koristit će novu verziju Wndowsa 10X dizajniranog specijalno za uređaje s dva ekrana. Jedna od novih opcija uključuje "spanning", opciju koja omogućava korištenje aplikacije na samo jednom ekranu, ali i njeno širenje na oba ekrana.

Bit će dostupne i korisne opcije kao što je otvaranje linkova na drugom ekranu, dok će emailovi ostati na prvom.

Wunderbar će se pojavljivati kada se spoji magnetna tastatura s jednim od ekrana. To nije još jedan Touch Bar, nego će ponuditi više funkcija uključujući touchpad. Također, Wunderbar će moći prikazivati video dok će glavni ekran ostati slobodan za rad.

O specifikacijama zasad nema detalja osim da će koristiti Intelov Lakefield procesor. Prodaja će početi u vrijeme praznika naredne godine, a cijena zasad nije poznata.