Nova opcija
23

Microsoft najavio promjenu na tastaturama za njihov operativni sistem

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Microsoft je najavio promjenu na tastaturama za njihov operativni sistem Windows, što će biti najveća promjena u posljednjih 30 godina.

Ta promjena će značiti dodavanje tipke kojom će se moći pristupiti Copilotu kao Microsoftovom alatom za vještačku inteligenciju, a koji je dostupan na operativnom sistemu Windows 11. Microsoft je veliki investitor u kompaniji OpenAI koja je zaslužna za Copilot.

Vještačka inteligencija je sastavni dio Microsoftovih proizvoda, kao što su Microsoft 365 i internet pretraživač Bing. Microsoftov konkurent Apple je prije nekoliko godina na svojim laptoptima Macbook dodao opciju Siri koja se koristi za slanje poruka, zakazivanje sastanaka isl. na osnovu prepoznavanja glasa.

Copilot je alat vještačke inteligencije koji pomaže u internetskom pretraživanju, pisanju e-mailova i kreiranju fotografija.

Najavljujući spomenutu promjenu, izvršni potpredsjednik Microsofta Yusuf Mehdi je izjavio da je riječ o "transformativnom trenutku", uporedivši ga s onim prije 30 godina kada je na tastaturu dodana tipka Windows Key. Prema njegovim riječima, ovim će se pojednostaviti i pojačati korisničko iskustvo. Očekuje se da će nove tastature biti dostupne od sljedećeg mjeseca.

Microsoft će sljedeće sedmice na tehnološkom sajmu CES u Las Vegasu predstaviti neke od mogućnosti Copilota. Kada je ovaj alat integrisan u Word, PowerPoint i Teams, može da automatski rezimira sastanke, piše e-mailove i kreira prezentacije, prenosi BBC.