Tehnologija
0

Microsoft mora isplatiti odštetu od 1,5 milijardi dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Federalni sud u San Diegu naredio je Microsoftu da mora platiti 1,5 milijardi dolara odštete kompaniji Alcatel-Lucent, nakon presude da su prekršena patentna prava koja se tiču konverzije audio fajla u digitalni mp3.

Ovaj slučaj je samo jedan od šest koje je pokrenuo Alcatel-Lucent, proizvođač telekomunikacijske opreme protiv giganta iz Redmonda.

Još 2003. godine, Alcatel-Lucent je podino 15 tužbi zbog kršenja patenta protiv proizvođača računara, Gatewaya i Della. Microsoft se kasnije složio da "zamijeni" tužene, jer su ti patenti bili blisko vezani uz operativni sistem Windows.

Sudac je odbacio sve osim šest optužbi za povrede patenta i zakazao šest odvojenih suđenja.

"Mislimo da presuda nije podržana niti činjenicama niti zakonom", rekao je Tom Burt iz odvjetničkog tima Microsofta. "Smatramo da smo propisno licencirali MP3 tehnologiju kod kompanije ovlaštene za licenciranje, Fraunhofer. Odšteta koju trebamo da platimo je nečuvena ako uzmemo u obzir da smo za licencu platili 16 miliona dolara."

U komentaru na presudu, glasnogovornica Alcatel-Lucenta, Mary Lou Ambrus rekla je da su ponudile snažne argumente i da su zadovoljni presudom.