"Čišća" alternativa
7

Microsoft koristio gorive ćelije vodika za napajanje svog centra podataka

D. B.
Kompanija Microsoft je saoćila da su gorive ćelije vodika korištene za napajanje servera centra podataka 48 sati u nizu.

Napajanje gorivim ćelijama vodika za Microsoft predstavlja korak naprijed ka njegovom cilju, a to je da postane "karbonski negativan" do 2030. godine. Kompanija istražuje kako "čista" tehnologija može biti korištena za napajanje više aspekata njenih operacija.

Microsoft je svoje planove predstavio u januaru, a oni se odnose na "uklanjanje karbonskog otiska" do 2030. godine. Tehnološki gigant je već eliminisao veći dio ovisnosti o fosilnim gorivima, ali još uvijek ima nekoliko dizelskih pomoćnih generatora u centrima podataka. Dizel je skup, dok su gorive ćelije vodika jeftinije tako da su u Microsoftu odlučili testirati gorive ćelije vodika kao zamjenu.

Ideja o ovoj vrsti goriva potiče iz 2018. godine kada su ga istraživači u Nacionalnom laboratoriju obnovljive energije u Goldenu u Coloradu koristili za napajanje kompjutera.

Inžinjer Mark Monroe je sa svojim timom razvio sistem od 250 kW koji je dovoljan za napajanja cijelog reda servera centra podataka, a u septembru prošle godine je postavljen u Azure centar blizu Salt Lake Cityja u Utahu. U junu je sistem prošao 48-satni test, a tim sada planira testirati sistem od 3 megavata. Taj sistem odgovara veličini aktuelnih dizelskih pomoćnih generatora.

Moguće je da bi centar Azure mogao biti opremljen i u potpunosti napajan gorivim ćelijama vodika. Ovaj sistem bi bio integrisan s električnom mrežom. Osim toga, moguća je i da će se vozila koja koriste ovu vrstu goriva volaziti u centre podataka na punjenje, objavio je Engadget.