Tehnologija
0

Microsoft je kriv za piratski softver

Sarajevo-x.com
Rusija, zemlja koja je među prvih 10 u svijetu što se tiče trgovine piratskim sadržajem, identificirala je kompaniju Microsoft kao glavnog krivca za takvo stanje.

Ruski zamjenik ministra za informacione tehnologije, Dmitrij Milovantsev ukazao je na činjenicu da Microstoft snosi odgovornost za visok nivo krivotvorenja softvera.

"Ako želite da instalirate Linux, morate zaboraviti obrisati Microsoft Windows i tako uvećavati troškove po kompjuteru za 50 dolara. Na kompjuterima na kojima je Windows već instaliran, ako želite da koristite open source aplikacije, opet morate instalirati drugi operativni sistem," rekao je Milovantsev.

Nakon što je početkom februara 2007., rumunski predsjednik Traian Basesku hvalio piratluk pred samim Billom Gatesom, sada i Milovantsev optužuje Microsoft da njihove police za licenciranje tjeraju ljude da koriste piratski softver. Režim licenciranja je preoštar i preskup za državu kao što je Rusija.

"Mi se konstantno borimo sa korisnicima protiv nelicenciranog korištenja softvera, a trebali bi se boriti protiv onih koji taj softver razvijaju. Ovaj režim licenciranja se mora promijeniti."

Problem nelicenciranog softvera u javnost je izvukao slučaj jednog prosvjetnog radnika. Naime, protiv nastavnika podignuta je optužnica zbog korištenja nelicenciranog Windowsa i MS Officea na 12 školskih kompjutera.

Sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin i bivši ruski predsjednik Miheal Gorbačov su reagovali na ovaj slučaj, tražeći da se odustane od sudskog procesa protiv nastavnika, što je i učinjeno.