Sigurnosna nadogradnja
12

Microsoft Edge dobija besplatni VPN

D. B.
Kompanija Microsoft u novoj nadogradnji za svog browser Edge donosi besplatni VPN (virtual private network).

Nova funkcija pod nazivom Edge Secure Network je zapravo VPN usluga koja je trenutno u fazi testiranja i bit će dostupna korisnicima nakon dolaska nove sigurnosne nadogradnje.

Kada bude uključen, Edge Secure Network će enkriptovati web saobraćaj korisnika kako provajderi internet usluga ne bi mogli prokupljati podatke o pretraživanjima koje korisnici žele zadržati samo za sebe.

Osim toga Edge Secure Network će omogućiti korisnicima da sakriju svoju lokaciju tako što će im biti omogućeno da "surfaju" internetom koristeći virtuelnu IP adresu. Također, to znači da će moći pristupiti sadržaju koji je inače blokiran u njihovoj zemlji.

Međutim, postoji "kvaka" u ovoj besplatnoj usluzi jer je količina podataka ograničena na 1 GB mjesečno, a korisnici također moraju biti logovani na Microsoft nalog kako bi kompanija, što je pomalo ironično, mogla pratiti korištenje usluge.

Iz Microsofta navode da će Cloudfare prikupljati invormacije zbog sigurnosti i dijagnostike, ali će ih trajno uklanjati nakon svakih 25 sati.

VPN je još uvijek u fazi razvoja, tako da još uvijek nije dostupan ni prvim testerima.

Edge je jedan u nizu browsera koji nude neki vid VPN usluge. Opera također ima besplatan VPN, ali popularniji browseri poput Mozilla Firefoxa nude samo VPN uslugu koja se plaća, a isto je i u slučaju Google Chromea.