Windows 10 Autumn
272

Microsoft će ugasiti program Paint nakon 32 godine

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Microsoftova nova nadogradnja operativnog sistema Windows 10 naziva Autumn donijet će mnoštvo novih opcija, ali i promjena. Nakon 32 godine korištenja i redizajniranja, Microsoft će ugasiti Paint, popularni program za obradu bitmapiranih slika.

Paint je došao u paketu s prvom verzijom Windowsa 1.0 1985. godine. I tada je bio u stanju ispuniti želje skromnih likovnih stvaralaca. Mnogi su ga koristili i za grafička dizajniranja, što ga je učinilo dugogodišnjim Windowsovim saputnikom. Prve fotografije i radove u JPEG formatu Paint je mogao snimiti razvojem Windowsa 98.

U aprilu ove godine predstavljen je Windows 10, a s njim i Paint 3D koji pored mogućnosti crtanja, uređivanja i dizajniranja ima nekoliko opcija za kreiranje trodimenzionalnih slika. Međutim, korisnicima popularnog operativnog sistema ovo se nije svidjelo jer je novim nadogradnjama Paint izgubio svoj prvobitni smisao.

Program Paint nije bio najbolji za izrade i obrade slika, ali sigurno je svima služio za brzo rezanje slike te uzimanje screenshota ili fotografije ekrana. Najnovija verzija Painta koji je zadržao svoju autentičnu namjenu je onaj koji je došao uz paket Windowsa 7.

Paint se danas, nakon 32 godine, nalazi u "korpi za smeće" kreatora novog Windowsa. Postoji mogućnost kako će se sličan program pojaviti pod novim imenom, ali Windows se još nije zvanično oglasio.