Tehnologija
0

Microsoft BiH predstavio rješenja i proizvode iz oblasti virtualizacije

Sarajevo-x.com
Microsoft BiH je svojim partnerima i klijentima po prvi put u Banja Luci predstavio svoja rješenja i proizvode iz oblasti virtualizacije IT infrastrukture, od data centra do desktopa. Svega mjesec dana nakon početka globalne kampanje pod nazivom "Get Virtual Now“, Microsoft BiH je ugostio gospodina Paul Butterwortha, jednog od vodećih Microsoftovih stručnjaka iz oblasti virtualizacijskih tehnologija.

Butterworth je učesnicima ove konferencije dao pregled Microsoftove ponude proizvoda i tehnologija za virtualiziranje IT infrastrukture i ukazao na prednosti virtualizacijskih rješenja Microsofta za poboljšanje poslovne efikasnosti.

Gdin Butterworth je za ovu priliku izjavio: “Sretan sam zbog zbog dolaska u BiH i učešća na BH prezentaciji Microsoftovih virtualizacijskih rješenja, a kao dijela serije događaja koja se upravo dešava u cijelome svijetu. Ovo je bila izuzetna prilika da sa lokalnim partnerima i klijentima podijelim Microsoftovu viziju virtualizacije, kao i prednosti koje virtualizacija donosi kada je poslovna efikasnost u pitanju.“

Virtualizacija je puno više od jednostavnog konsolidiranja fizičkih servera i smanjivanja operativnih troškova data centra – virtualizacija odvaja logičke IT servise od fizičkih mašina, što virtualiziranu infrastrukturu čini fleksibilnijom, otpornijom na sigurnosne i druge rizike, te, istovremeno, donosi uštede u operativnim troškovima, poput električne energije, prostora i vremena utrošenog na administraciju IT infrastrukture.

Microsoft vjeruje da virtualizacija, zapravo, predstavlja podršku IT odjelima da maksimiziraju ROI (povrat investicije), smanje troškove poslovanja kompanije, a ujedno povećaju njenu efikasnost, te je virtualizacija neophodan korak u kreiranju dinamičkog data centra sutrašnjice, koji će biti u stanju da dinamički, u realnom vremenu, samostalno odgovori na povećanje ili smanjivanje zahtjeva za servisima koje obezbjeđuje. Upravo zbog toga, Microsoft je kreirao čitav portfolio proizvoda koji se odnose na sve aspekte kako fizičke, tako i virtualne IT infrastrukture – servere, mreže, aplikacije, desktope i pohranu podataka, a kojima je lako upravljati putem centralizovanih alata za upravaljanje IT infrastrukturom.

Microsoftova rješenja za virtualizaciju dokazano štede više novca kompaniji, a ujedno su cjenovno prihvatljivija (čak i do 30%) u odnosu na proizvode konkurencije. Ove tehnologije vezane za virtual desktop, data centar i management obezbjeđuju bolju iskorištenost servera, konsolidaciju hardvera, automatizaciju management zadataka koji obično uzimaju dosta vremena, a upravljanje infrastrukturom čine efikasnijim.