Tehnologija
0

Microsoft BiH kreirao priručnik "101 ideja za inovativne nastavnike"

FENA
Nakon uspješno održane zadnje faze obuke nastavnika osnovnih i srednjih škola iz oba bh. entiteta u okviru globalne Microsoft inicijative "Partneri u učenju", početkom septembra je u saradnji s nadležnim obrazovnim institucijama u BiH kreiran priručnik "101 ideja za inovativne nastavnike".

Priručnik nastavnicima nudi pomoć u istraživanju i iskorištavanju potencijala koje Microsoft Office alati nude za pripremu i za održavanje nastave. Sastoji se iz dva dijela - "Efikasne tehnike za organizaciju učenja" te "Zadataka s primjerima upotrebe tehnologija", saopćeno je iz Microsofta.

Prvi dio priručnika na jednostavan način opisuje tehnike rada s učenicima, posvećujući pažnju njihovom ispitivanju i ocjenjivanju, pritom koristeći kombinaciju tradicionalnih i modernih tehnika te konstruktivne pedagogije, dok drugi dio daje pregled ideja za konkretnu upotrebu Microsoft Office alata u matematici, prirodnim i društevnim naukama i jeziku.

Određena količina priručnika je odštampana, te s više od 1.000 priručnika u digitalnom formatu distribuirana po školama širom BiH.

Besplatan primjerak Priručnika svi nastavnici mogu preuzeti s web stranica "Partneri u učenju" http://pilbih.spaces.live.com ili sa web prezentacije www.skola.ba, kao i sa zvaničnih web stranica ministarstava obrazovanja u FBiH i RS.

Program "Partneri u učenju" za nepunih je godinu dana postojanja u BiH ostvario niz pozitivnih rezultata. On će trajati do 2013. godine, a Microsoft BiH planira da tokom pet godina u taj program uloži oko 500.000 dolara.

Cilj projekta je osavremeniti nastavno-naučni proces kroz poboljšanje pristupa i upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u obrazovanju te osposobiti škole da poboljšaju proces učenja tako što će nastavnom osoblju omogućiti da se razvija i preuzme vodeću ulogu.