Koristi Wear OS
1

Mi Watch je prvi Xiaomijev smartwatch, košta 185 dolara

D. B.
Kompanija Xiaomi je zvanično predstavila svoj prvi smartwatch.

Prvi Xiaomijev smartwatch je nazvan Mi Watch i već na prvi pogled je jasno da je veoma sličan Appleovom Watchu. Ipak, razlika je svakako u tome što koristi Googleov Wear OS te što košta 185 dolara.

Sličnost je i zaobljeni pravougaoni ekran osjetljiv na dodir, rotirajuće dugme za urpavljanje menijem te dugme u obliku pilule koje se nalazi ispod baš kao i u slučaju Appleovog Watcha.

Xiaomi je saopćio da sat ima 1,78-inčni AMOLED ekran s gustoćom piksela 326ppi, a napaja ga baterija od 570 mAh koja mu omogućava 36 sati rada. Uređaj je dobio Qualcommov Snapdragon Wear 3100 procesor, 1GB RAM-a i 8 GB interne memorije, a podržava Wi-Fi, Bluetooth, NFC povezivost, senzor za praćenje rada srca, eSIM i 4G podršku.

Velika razlika između Xiaomijevog i Appleovog sata je skin MIUI za Googleov Wear OS. Xiaomi je kreirao vlastite aplikacije za svoj sat, uključujući olakšane verzije aplikacija Tasks, Recorder i Notes. Također, na raspolaganju je i specijalna prodavnica aplikacija.

Smartwatch sadrži brojne funkcije za praćenje zdravstvenog stanja, od senzora za praćenje kisika u krvi, preko praćenja sna i vježbanja, pa do nečega što se zove "praćenje energije tijela". Sat je također otporan na vodu, tako da plivanje neće biti problem.

Zasad će Mi Watch prodavati samo u Kini, a cijena iznosi 185 dolara. Skuplja verzija s kućištem od nehrđajućeg čelika i metalnom narukvicom će koštati 290 dolara. Moguće je da će se sat ubrzo naći i na ostalim tržištima.