Tehnologija
1

Metal, staklo i vještačka inteligencija: HTC krenuo novim putem, predstavljena serija "U"

Piše: I. P.
U Ultra i U Play
Tajvanski HTC predstavio je jutros svoje phablet i midrange telefone za 2017. godinu započevši tako utrku s najvećim proizvođačima smartphonea na svijetu, s tim da je HTC prvi spustio svoje karte na stol.

Iako je ranije najavljivano da će HTC obznaniti čak tri nova uređaja, ovoga puta to je bilo samo djelomično tačno. Naime, treći spekulativni smartphone kodnog naziva X10 ili E66 nije ugledao svjetlo dana. Također, čini se da HTC zasad neće predstaviti uređaj bez fizičkih tipki.

S druge strane, HTC je predstavio dva uređaja koji će obilježiti njegovo ime tokom 2017. godine - U Ultra i U Play.

Riječ je o "dva brata", od kojih je U Ultra veći, sadrži bolje specifikacije i naravno ima veću cijenu. Dok je U Ultra predstavljen kao phablet zbog svog displeja od 5,7 inča, U Play igra ulogu nasljednika HTC-a 10 s prepoznatljivom veličinom displeja od 5,2 inča. Ali tu svaka sličnost prestaje jer su mu specifikacije sličnije midrangeu.

Za oba uređaja tu je potpuno novi dizajn koji pokazuje da HTC odlazi od prepoznatljivog metalnog trademarka prema metalno-staklenom identitetu.

Također, oba telefona dolaze sa opcijom glasovnog otključavanja i BoomSound zvučnicima raspoređenih po uzoru na HTC 10 na kojem niski tonovi izlaze sa donjeg zvučnika, dok visoki tonovi zaokupljuju gornji zvučnik.

U Ultra

Perjanica tajvanskog proizvođača opremljena je novim zanimljivim tehnološkim dodacima koji ne predstavljaju otkrića, ali svakako jesu inovativni kada je riječ o aplikaciji u svijetu pametnih telefona.

Prvenstveno, tu su čak četiri mikrofona dizajnirana tako da prilikom snimanja videa registruju 3D zvuk okoline. Također, zvučnici su zamišljeni da budu konstantno upaljeni kako bi registrovali komande korisnika upućene vještačkoj inteligenciji. Ona će, tvrde iz HTC-a, učiti pojedinosti vlasnika i prilagođavati uređaj njegovim preferencama.

Iako već viđeno, HTC je u Ultru ugradio i drugi displej na vrhu uređaja koji igra ulogu notifikatora i prozora za prečice aplikacija.

Kada je rijč o displeju, U Ultra dolazi sa 5.7-inčnim Super LCD 5 ekranom rezolucije 2560x1440. Manji displej je 2-inčni 160x1040 zaslon, a oba su prekrivena zaštitnim Gorilla Glass 5 staklom.

Ultru pokreće Snapdragon 821 osmojezgreni procesor od 2.15GHz, 4 GB RAM-a i interna memorija od 64 i 128 GB. U slučaju većeg kapaciteta, HTC je navodno pripremio safirno prednje staklo umjesto Gorilla Glassa.

Stražnja kamera je 12-megapikselni UltraPixel 2 senzor sposoban za snimanje 4K videa i slowmotion videa na 120fps. Prednja kamera je 16-megapikselna koja omogućava snimanje 1080p videa.

Uređaj nema 3,5-milimetarski utor, ali iz HTC-a obećavaju odlično iskustvo zvuka zahvaljujući U-Sonic tehnologiji koja prepoznaje karakteristike slušnog aparata korisnika. Slušalice se konektuju na USB-C port preko kojeg se uređaj i puni s baterijom od 3.000mAh.

U Play

Njegov mlađi i jeftiniji brat opremljen je 5.2-inčnim Super LCD displejom rezolucije 1920x1080. Pokreće ga procesor MediaTek Helio P10 i 3, odnosno 4 GB RAM-a s internom memorijom od 32 i 64 GB.

Obje kamere dolaze sa 16-megapikselnim senzorom, ne postoji 3,5-milimetarski utor, a baterija je kapaciteta 2.500mAh.

Kao i Ultra, Play je opremljen čitačem otiska prsta.

Početna cijena Ultre je 749 dolara, dok će Play koštati oko 440 dolara. Uređaji bi se u prodaji mogli naći u martu.

Vezani članci