Dostupni novi alati
2

Meta omogućila roditeljima više kontrole nad djecom koja koriste Messenger

D. B.
Kompanija Meta je dodala nove alate u svoj Family Center koji će omogućiti roditeljima da vide i kontrolišu kako njihova djeca koriste aplikaciju Messenger.

Roditelji će moći vidjeti koliko vremena dijete koristi aplikaciju, kao i njihova podešavanja privatnosti i sigurnosti. Također, roditelji i staratelji će moći vidjeti ko može poslati poruku djetetu, kao i ko može vidjeti storyje koje dijete objavljuje. Pored toga, roditelji će dobijati notifikacije o promjenama liste kontakata njihove djece, kao i o bilo kojim promjenama koje dijete napravi u podešavanjima privatnosti i sigurnosti. Ukoliko dijete prijavi korisnika Meti, roditelji će također biti obaviješteni ukoliko dijete odabere opciju da podijeli informaciju s njima.

Iz Mete je saopćeno da dodatne mogućnosti za roditeljski nadzor u Family Center stižu sljedeće godine.

Trenutno su noviteti dostupni u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi, no bit će prošireni na ostatak svijeta u narednim mjesecima. Facebook je omogućio roditeljsku kontrolu za Messenger Kids prije nekoliko godina, a novi alati su namijenjeni za glavnu aplikaciju Messenger i namijenjeni su roditeljima tinejdžera starosne dobi od 13 do 18 godina.

Meta će odsad prikazivati notifikacije tinejdžerima nakon što provedu 20 minuta na Facebooku te im savjetovati da postave dnevni limit.

U slučaju Instagrama se istražuje nova "nudge" funkcija koja će zatražiti od tinejdžera da zatvore aplikaciju ukoliko gledaju Reelse tokom noći. Meta je proširila roditeljsku kontrolu na Instagramu tako da roditelji dobijaju informaciju koliko dijete ima zajedničkih prijatelja s profilima koje prati i koji prate dijete. Pored toga, tinejdžeri će dobiti nofitifikaciju nakon što blokiraju nekoga, koja će ih ohrabriti da dodaju svoje roditelje kao supervizore svog profila.

Kompanija dodaje i nekoliko sigurnosnih nadogradnji koje nisu fokusirane na tinejdžere, a među njima je Quiet Mode, koji blokira sve notifikacije i mijenja status korisničkog profila. Trenutno se testiraju i nove funkcije za zaštitu korisnika Instagrama od neželjenih direktnih poruka. Korisnici sada moraju poslati pozivnicu da bi se spojili s nekim ko ih ne prati, a tek nakon toga, ukoliko budu "odobreni", moći će poslati privatnu poruku. Također, moći će se poslati samo jedna pozivnica do odobravanja. Ovi zahtjevi za poruke su tekstualni, tako da nije moguće poslati fotografije, klipove ili govorne poruke korisnicima s kojim korisnik nije povezan.