Za još bolji doživljaj
8

Meta i UFC imaju novi projekt: Gledanje borbi u virtuelnoj stvarnosti

D. B.
Mark Zuckerberg i Dana White (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)
Mark Zuckerberg i Dana White (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)
Kompanije Meta i UFC udružuju se u zajednički projekt čiji će cilj biti uvođenje VR tehnologije koja će omogućiti gledateljima da posmatraju borbe u virtuelnoj stvarnosti.

UFC je poznat po tvrdnjama da je "najrealniji brend", no borbe bi mogle postati još "realnije" za gledatelje nakon što se organizacija udružila s prvim čovjekom kompanije Meta Markom Zuckerbergom. Cilj njihove saradnje je da se UFC mečevi prikazuju u virtuelnoj stvarnosti.

Zuckerberg je otvoren prema VR tehnologiji te navodno ulaže oko 1,2 milijarde dolara u svoj Metaverse koncept, platformu koja se možda najbolje može opisati kao integracija standardnih videpoziva i 3D tehnologije.

Dok Metaverse "biju" glasine o smanjenju korisničke baze i neimpresivnim korisničkim iskustvima, to nije spriječilo Zuckerberga, jednog od najbogatijih poduzetnika svijeta, da pokuša sklopiti novi savez u namjeri da svijet napokon usvoji VR tehnologiju.

Realizacija dogovora između Zuckerberga i predsjednika UFC-a Dane Whitea se neće dugo čekati jer će uslijediti već ovog vikenda i to u slučaju LFA eventa za koji UFC ima prava prijenosa putem svoje Fight Pass platforme.

"Uzbuđeni smo što ćemo moći ponuditi nivo angažmana za pretplatnike Fight Passa i fanove MMA sporta širom svijeta tako što ćemo prenositi MMA event u virtuelnoj stvarnosti. Meta će osigurati VR platformu, YBVR će pružiti svoju ekspertizu produkcije, a mi smo sigurni da će ovo biti sjajno iskustvo za fanove borilačkih sportova", rekao je Crowley Sullivan, predsjednik i generalni menadžer UFC Fight Passa.

Zuckerberg je nedavno gledao UFC događaj u Las Vegasu, ali je poznato da često prati borbe u društvu supruge Priscille Chan. Također, nedavno je objavio snimak sa MMA treninga.

Buduće borbe koje će se prenositi u VR-u bit će najavljene u narednim sedmicama.