Tehnologija
0

Merkelova protiv Googlea

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački kancelar Angela Merkel pridružila se maloj, ali sve većoj grupi ljudi koji su protiv plana internet pretraživača Google da digitalizuje više miliona knjiga iz vodećih svjetskih biblioteka.

"Njemačka vlada ima jasan stav da prava autora moraju biti zaštićena na internetu", rekla je ona, upozoravajući na "značajne opasnosti" od zaštite prava od digitalnog svijeta.

Međutim, Merkelova nije rekla da li je protiv zabrane digitalizacije knjiga putem suda, ali je naglasila da je problem na koji Google planira da to učini.

Prema njenim riječima, Berlin je protiv skeniranja knjiga bez zaštite autorskih prava, kao što to čini Google i da vlada puno pažnje usmjerava na zaštitu autorskih prava u Njemačkoj.

Merkelova je svoj komentar dala na petu godišnjicu Googleovog projekta sa knjigama. Tokom 2004. godine Google je pokrenuo planove na najvećem svjetskom Sajmu knjiga u Frankfurtu.

Google je u procesu digitalnog skeniranja desetine miliona knjiga iz nekih od najvažnijih biblioteka u Evropi, SAD-u i Japanu.

Prema Googleu, cilj procesa je stvaranje najveće onlajn zbirke ljudskog znanja, koje bi bilo dostupno besplatno, čime bi velike biblioteke bile pristupačne svakome, a ne samo onima koji studiraju na prestižnim ustanovama.
Vjeruje se da je do sada skenirano oko deset miliona knjiga.

Odmah nakon najave pisci i izdavači iz SAD tužili su Google, strahujući da se tržište knjiga kreće u pravcu sličnom muzičkoj industriji.

Izdavači se plaše da bi ih besplatno objavljivanje velikog broja knjiga na internetu moglo ostaviti bez posla.

Prema vansudskom  sporazumu o digitalizaciji knjiga, koji ga su 2008. godine postigli internet pretraživač i Udruženje američkih izdavača (AAP), Google je ustanovio fond od 125 miliona dolara za kompenzaciju onih autora, čija se djela objavljuju u onlajn izdanju.

Kompanije Microsoft, Amazon i Yahoo! imale su primjedbe na taj sporazum.