Popularni Woebot
18

Mentalni robot terapeut pomaže ljudima da se bore s depresijom putem Facebook Messengera

Klix.ba
Robot koji "radi" kao mentalni terapeut Woebot ima dva miliona konverzacija sedmično putem Faceook Messengera. Riječ je o chatbotu koji odgovara na pitanja, savjetuje i razgovara s osobom koja mu se javi.

Woebot bilježi povećanje broja osoba s kojima komunicira o njihovim problemima. Osnivačica dr. Alison Darey kazala je kako umjetna inteligencija (AI) pomaže ljudima da govore o emocijama. Ovaj robot praktično mijenja živog terapeuta.

"Vrijednost Woebota je što se možete riješiti stvari koje vas tište, a da ne brinete šta druga osoba misli i nemate strah od osude. Željeli smo napraviti emotivnu povezanost", kazala je Darcy.

Woebot je počeo "raditi" u junu ove godine. Dizajniran je da oponaša ljudsku konverzaciju i primarno da daje savjete, nudi suosjećanje i pomaže u podizanju samopouzdanja korisnika. Dostupan je korisnicima putem Facebook Messengera, uz besplatan period od dvije sedmice. Nakon toga, konverzacija se naplaćuje.

"On radi dobar posao za ljude koji su u stresu", kazala je Darcy.

Woebot se ponaša kao lični terapeut i pomaže ljudima da se nose s mentalnim izazovima, među kojima su depresija i anksioznost. Putem Messengera, Woebot koristi umjetnu inteligenciju da stvori prirodnu i personaliziranu komunikaciju sličnu ljudskoj te nudi emotivnu podršku korisnicima.

Koristi pitanja poput "Kakva je tvoja energija danas?" ili "Kako se osjećaš?", čime ohrabruje korisnike da otvoreno govore o emocijama.

Za razliku od ljekara, chatbot je dostupan 0-24 sata dnevno na bilo kojem mjestu. Ipak, nisu svi oduševljeni ovim rješenjem. Asocijacija psihijatara SAD-a kazala je kako privatnost korisnika nije zaštićena.

S druge strane, testiranja su pokazala da Woebot uspješno pomaže u liječenju poremećaja raspoloženja, doprinosi smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, a korisnici su kazali kako osjećaju da chatbot suosjeća s njima.