Uči krivim vrijednostima
0

Meksički kongres zatražio zabranu igre Call Of Juarez: The Cartel

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Meksički kongres je u nedjelju zatražio od federalnih vlasti da zabrane prodaju igre Call Of Juarez: The Cartel, koja je bazirana na ratu kartela u gradu Ciudad Juarez. Lokalni zvaničnici su bijesni jer već imaju ozbiljnih problema sa stvarnim nasiljem, javlja AP.

U Ciudad Juarezu je od 2009. do 2010. godine u sukobima povezanim s trgovinom droge poginulo oko 6.000 ljudi, zbog čega je ovaj grad dobio epitet jednog od najopasnijih gradova na svijetu.

Na internet-stranici proizvođača Ubisoft Entertainment SA je najavljeno da će igra stići u prodavnice do ljeta. Na omotu igre su prikazana tri lika naoružana pištoljima i puškama, koji su spremni zapucati na gradskim ulicama.

"Uzmi pravdu u svoje ruke i iskusi bezakonje modernog Divljeg zapada", glasi promotivni slogan za ovu igru.

Kongresmen države Chihuahua u kojoj se nalazi Ciudad Juarez, Ricardo Boone Salmon, rekao je da je parlament jednoglasno podržao zahtjev i zatražio od federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani igru.

"Ne pokušavamo sakriti ozbiljnu situaciju sa kriminalom, ali ne želimo djecu izložiti ovakvim igrama, kako ona ne bi rasla sa ovakvim stvarima i učila se krivim vrijednostima", rekao je Salmon.

Lider državnog kongrresa, Enrique Serrano, rekao je da je glavni problem s igrom potencijalni efekat na djecu u Ciudad Juarezu, od kojih su neka već naučila da "se saginju i bježe u zaklon" ukoliko neko otvori vatru u blizini škole.

"Djeca se vrlo lako uključuju u kriminalne aktivnosti se, između ostalog, tokom njihovog djetinjstva ne vodi računa o tome šta gledaju na televiziji i kakve igre igraju. Zbog toga vjeruju da su krv i smrt normalna pojava", dodao je Serrano.

Ovo nije prvi put da su gradski zvaničnici ljuti zbog odnosa drugih prema problemima u Juarezu. Njujorška kozmetička kompanija MAC je 2010. godine morala obustaviti prodaju kolekcije šminke u Meksiku jer je sadržavala sablasno blijede nijanse koje su "inspirisane smrću žena u Juarezu". Kolekcija karmina, rumenila i ostale kozmetike nose imena kao što su Juarez, Bordertown, Ghost Town i Factory.

Više od 100 žena između 1993. i 2003. su zlostavljane i ubijene prije nego su njihova tijela bačena u pustinju Ciudad Juareza. Mnoge od njih su radile u fabrikama. Godine 2004. je zatražen bojkot pjesme The Women of Juarez grupe Los Tigres de Norte, jednog od najboljih meksičkih bendova, jer je oštro kritikovala nemoć vlasti da riješi i zaustavi ubistva žena.