Tehnologija
0

Media playeri pogodni za upade hakera

Sarajevo-x.com
PC media playeri mogu predstavljati novu šansu za napasne hackere te novu prijetnju za korisnike. Prema nekim nalazima velik broj tih playera imaju rupe korz koje bi se mogli ubacivati virusi i ostali maliciozni programi. U eri online videa i YouTubea, takve stvari mogu biti jako opasne.

Video i muzički downloadi mogli bi postati digitalno oružje koje bi omogućilo kriminalcima da preko njih ubacuju viruse te skidaju povjerljive podatke bez znanja vlasnika, prenosi Associated Press.

"Media playeri su puni rupa što omogućava hakerima da ulaze kako žele, a da vi to i ne znate. YouTube je sada jako popularan, a to je savršena prilika da vam se prođe kroz podatke u kompjuteru“, rekao je David Thiel, savjetnik za sigurnost i partner iSEC-a.

Thiel je objasnio kakve su to rupe i na koji način rade, a naglasio je da se o tome malo zna te da je to još uvijek pomalo "tabu“ tema. Odbio je dati imena media playera koji imaju rupe jer će svoja saznanja najprije javiti kompanijama koje su kreirale te aplikacije kako bi njihovi programeri mogli popraviti propuste.

"Još uvijek nisam čuo da se takav neki upad dogodio jer je vrlo teško upasti preko media playera, ali kao što vidite nije nemoguće“, dodao je Thiel.

Problem je važan jer se danas više niko ne brine ako gleda video s YouTubea ili pušta muziku s neke stranice. Često se sve to samo uključi čim uđete na sajt. Ljudi znaju da ne trebaju otvarati sumnjive dokumente različitih formata, ali će svako sigurno kliknuti na MP3“, rekao je mladi savjetnik Thiel.

YouTube, MySpace, Facebook i drugi popularni načini razmjenjivanja i objavljivanja muzike i video podataka, plodno su tlo za hakerski posao pa je u interesu svih da se propusti što prije poprave.