Za PlayStation 4
4

Mazda RX-Vision GT3 Concept stiže na Gran Turismo Sport

D. B.
S obzirom da su prave utrke odgođene zbog pandemije koronavirusa, virtuelna alternativa je najbolje što je trenutno dostupno. Igrači popularne simulacije Gran Turismo će uskoro imati na raspolaganju novi automobil.

Radi se o Mazdi RX-Vision GT3 Concept, automobilu koji je najavljen skicom još u novembru prošle godine, Tada je nagoviješten dugi elegantni trkaći koncept koji će u maju biti dostupan u igri Gran Turismo Sport za konzolu PlayStation 4. Preciznije, stići će kao dio nadogradnje planirane za 25. maj.

RX-Vision GT3 Concept je uveliko inspirisan impresivnim konceptom Mazda RX-Vision koji je japanski proizvođač predstavio na Sajmu automobila u Tokiju 2015. godine. Koncept je najavio povratak rotacionog motora u Mazdinu ponudu, ali je to bio više nagovještaj nego zvanična najava. Motor će pokretati buduće mazdiine modele u određenom kapacitetu, a gameri će ga moći isprobati u igri.

Mazda nikad nije otkrila detalje o pogonu koncepta RX-Vision, ali će verzija za igru razvijati 562 KS s raspodjelom težine u omjeru 48:52. Šef Mazdinog dizajna Ikuo Maeda potpisuje dizajn GT3 koncepta. On je bio odgovoran i za dizajn RX-Vision koncepta i modela RX-8.

Izgled koncepta RX-Vision GT3 je realističniji od onog koji je prikazan na skici, a koji je imao prevelike naplatke i veoma nisku liniju krova. Dodatne aerodinamičke komponente unapređuju izgled prednjeg dijela i jasno poručuju da se radi o trkaćem automobilu, a tu su i izduvne cijevi čiji se završeci nalaze bočno. Masivni stražnji spojler, mnogo karbona i veliki stražnji difuzor upotpunjuju futuristički izgled automobila.

Mazda je potpisala ugovor o partnerstvu s developerom Polyphony Digital koji će biti partner za Grand Turismo Sport od ove godine. Očekuje se dolazak novih Mazdinih modela.