Tehnologija
55

Mark Zuckerberg ima plan za borbu protiv lažnih vijesti na Facebooku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je izjavio da je pri kraju osmišljavanja plana koji će dovesti do smanjenja širenja dezinformacija u news feedu ove društvene mreže. Zuckerberg se na ovaj potez odlučio nakon niza kritika da je širenje lažnih vijesti putem Facebooka pomoglo pobjedi Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Zuckerberg kao neke od mjera, između ostalih, navodi bolje i detaljnije otkrivanje lažnih informacija pomoću alata koje će uvesti, bolje oznake upozorenja, verifikaciju stranica i bolju saradnju s novinarima i medijskim organizacijama.

"Imajući u vidu da je problem dezinformacija i lažnih vijesti tehnički i filozofski kompleks, najvažnije je otkrivanje određenog područja za rješavanje. U tom smislu, Facebook radi na boljem tehničkom sistemu za detekciju", rekao je Mark.

Kompanija također radi na novim alatima za izvještavanje koji će olakšati korisnicima prijavu lažnih vijesti kad god ih primijete, što će također pomoći u poboljšanju rada Facebooka koji će moći prepoznati dezinformacije.

Kritike na lažne informacije u news feedu su stizale i od aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obame koji je izjavio da su upravo lažne vijesti putem društvenih medija pomogle Trumpu u izbornoj pobjedi.

Zuckerberg je ranije odbacio sve kritike rekavši da su takve ideje prilično sulude te je naglasio da nove mjere koje planira uvesti ne mogu biti u potpunosti efikasne.