Borba s Appleom
0

Manji Googleovi tablet kompjuteri uskoro na tržištu

Sarajevo-x.com
Huawei MediaPad
Huawei MediaPad
Googleov operativni sistem Android 3.2 je predstavljen kao nova verzija OS Android Honeycomb koja će biti dio nekoliko novih i manjih tablet kompjutera, rivala Appleovom iPadu, javlja Telegraph.

Verzija 3.1 se koristi na 10-inčnim tablet kompjuterima poput Samsung Galaxyja 10.1", ali će sada novi Honeycomb 3.2 biti dio namijenjen manjim uređajima poput najavljenog Huawei MediaPada. Zvaničnici kineske kompanije tvrde da će ovo biti prva mašina sa Androidom 3.2, a na tržištu se očekuje u septembru. Honeycomb 3.2 će postojećim uređajima poput HTC Flyera omogućiti nadogradnju, ukoliko proizvođači budu željeli investirati u nadogradnju svog softvera.

Huawei MediaPad posjeduje procesor dual-core 1.2 GHz i dvije kamere od 1.3 i 5 megapiksela.

Prošlog mjeseca je najavljen Honeycomb 3.1 sa nizom manjih nadogradnji uključujući po veličini promjenljivih widgeta, ali potpuno nova verzija kodnog imena Ice Cream Sandwich će se pojaviti krajem 2011. godine. Ona će sadržavati nove mogućnosti poput prepoznavanja lica i videorazgovora. To će biti prva verzija Androida namijenjena tablet kompjuterima različitih veličina.

U međuvremenu, verzija 3.2 Honeycomb će ponuditi poboljšanu brzinu hardvera i nadogradnju Googleovih aplikacija za muziku i filmove, kao i poboljšanja widgeta i Movie Studio-a. Detalji još uvijek nisu objavljeni.

No, svi pomenuti faktori možda i neće dovesti do poboljšanja prodaje tablet kompjutera sa OS Android. Posljednja istraživanja govore da kupci nisu zainteresovani za uređaje i mogućnosti koje se rezlikuju od onih koje nudi kompanija Apple.

Manje od 15 posto kupaca preferira veličinu ekrana od 7 inči u odnosu na ekran od 10 inči koji posjeduje iPad. Preko 50 posto ispitanika favorizuje ekran od 10 inči, što dovodi do zaključka da su uređaji sa ekranom od 7 inči koji su nedavno stigli na tržište, poput Blackberryjevog PlayBooka, zaista osuđeni na nauspjeh.

Favorizovanje ekrana od 10 inči objašnjava slaba prodaja Samsungovog tablet kompjutera Galaxy koji ima 7-inčni ekran. Istraživanjem je utvrđeno i da više od 50 posto ispitanika želi isključivo Appleov uređaj.