Važni zadaci
8

Mali rover će testirati kako pokretni roboti mogu preživjeti na Mjesecu

Klix.ba
Kada je riječ o malim roverima, oni uprkos svojoj veličini imaju ogromnu ulogu.

Kada kompanija Strobotis iz Pennsylvanije lansira svoj lander na Mjesec u narednih nekoliko godina, njen robot s četiri točka veličine tostera će se također naći na njegovoj površini. Mali robotski rover je proizveo University Carnegie Mellon kako bi pomogao u obavljanju testova o prežvljavanju malih rovera u svemiru.

NASA je prošle godine potpisala ugovor s Astroboticom vrijedan 79,5 miliona dolara kako bi ova kompanija poslala 14 komada NASA-inog tereta zajedno sa svojim landerom nazvanim Peregrine. Uz lander će biti lansirano još 14 komada tereta koji pripada komercijalnim kompanijama, istraživačkim organizacijama i svemirskim agencijama. To je ukupno 28 komada tereta koji će biti na malom landeru.

Mali robotski rover mora preživjeti na lunarnoj površini uprkos ekstremnim promjenama temperature, niskoj gravitaciji i visokoj radijaciji. To nije lak zadatak pa se i dalje prave veliki roveri kao što je NASA-in Curiosity koji je veličine automobila.

No, roveri bi u budućnosti mogli biti manji. Uz Američki robotski rover Peregrine će ponijeti na Mjesec još nekoliko malih rovera. Japanska kompanija Ispace će poslati svoj rover na Mjesec, a meksička svemirska agencija će ih imati nekoliko.

Dokaz da mali roveri mogu funkcionisati na Mjesecu bbi otvorio mogućnost lunarnih istraživanja i drugim grupama jer su mali roboti jeftiniji za proizvodnju, a i lakši su za transport. Problem je što bi se manji roveri vjerovatno teže kretali po teškim terenima, a teže bi prikupljali energiju i regulisali svoju temperaturu jer nema mnogo mjesza za solarne panele i hladnjake. Također, moglo bi biti teško ugraditi brojne naučne senzore zbog ograničenog prostora.

Kako bi se prevazišle ove poteškoće, novi rover će imati relativno veće točkove kako bi se lakše kretao i savladavao prepreke. Ograničena gravitacija Mjeseca bi mu mogla ići u korist jer će mu trebati manje energije za kretanje. Kada lander stigne na Mjesec, rover će se moći samostalno kretati, ali i u najboljim uslovima neće dugo trajati. Na mjesecu će ga lunarna noć duga dvije sedmice izložiti tami i niskim temperaturama, što će ga "ubiti".

Robotski roveri imaju cilj da naprave put budućim istražvivačima Mjeseca. Takve mašine bi se mogle koristiti za istraživanje lunarne površine prije dolaska ljudi te tražiti zaleđenu vodu, ali i otkriti koliko se može koristiti za upotrebu u budućnosti.

Kamere i drugi instrumenti su također mali kako bi ih rover mogao nositi.

Vezani članci